Aannemer beboet omdat werkterrein niet was afgezet met hekken

Bouwkek
Op 22 april jl. heb ik in een artikel getracht het belang van de CROW-richtlijnen voor Werk in Uitvoering aan te geven.

Lees: Waar zouden we zijn zonder de richtlijnen Werk in Uitvoering?

De richtlijnen WiU geven duidelijk aan dat een werkvak (met opslag van materiaal) zodanig moet worden afgeschermd en afgesloten dat voetgangers dit niet kunnen betreden. Dit sluit aan op artikel 2.35, lid 1e en 3.27, lid 1 uit het Arbobesluit. Op woensdag 8 juli 2020 kwam een vijfjarige jongen om het leven op een bouwplaats in Ederveen, nadat hij van een stapel kalkzandsteenblokken was gevallen. Samen met drie andere kinderen was de kleuter aan het spelen op het bouwterrein.
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland verklaart in een persbericht van 5 april jl. dat de hoofdaannemer, verantwoordelijk voor de bouwplaats, een strafbeschikking krijgt van 20.000 euro. Het terrein was namelijk niet afgezet met hekken en daardoor vrij toegankelijk.

Lees: Strafbeschikking voor bouwbedrijf na overlijden kleuter op bouwplaats

Naar aanleiding van het persbericht van het OM wordt nog eens duidelijk dat opslag van bouwmateriaal achter bouwhekken moet plaatsvinden. Bij (wegen)bouwprojecten wordt de verantwoordelijkheid voor derden niet minder als de wegwerkers om vier uur naar huis gaan. Ze laten dan de opengebroken openbare ruimte achter als speelplaats voor de omgeving.

Het belang van goed afgezette bouwlocaties wordt nog eens duidelijk aan de hand van een aantal berichten uit de media. Het volledige artikel kan je lezen op LinkedIn: Aannemer beboet omdat werkterrein niet was afgezet met hekken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *